Експерти: Не може да намалим износа на ток

Какви са възможностите в сложната ситуация?
4 фев 2022 14:05, Петя Славова
58
Експерти: Не може да намалим износа на ток
Снимка: БГНЕС

Критично високи са цените на електроенергията и синьто гориво у нас, а има ли възможни изходи от ситуацията коментираха пред Нова тв енергийните експерти Васко Начев и Еленко Божков.

Още по темата
Според Начев, да се премине на регулирания пазар на ел. енергия за небитови потребители би било близко до абсурда. "Да намалим износа на ток също е абсурдно. Би могло да се направят дългосрочни договори, за да има предвидимост, особено за общини и общински предприятия", обясни той.

Според Еленко Божков въвеждането на мораториума е довел до лоша репутация на България в Европейския съюз. Това решение можело да върне небитовите потребители на регулирания пазар.

Експертите са категорични, че цената на синьото гориво у нас може да се регулира като се въведе реална конкуренция на "Булгаргаз" - частни компании могат да дадат по-добра цена за внос на газ.

"Още през 2017 г. беше ясно, че ако "Булгаргаз" не промени поведението си на пазара, той ще бъде изхвърлен", каза още Начев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Овергаз преди 2 години
Ще бъде достойна конкуренция на Булгаргаз.
46
0
 
6
 
! Отговори
В. преди 2 години
Няколко поколения Български политически ръководители са за смъртна присъда. Цената на тока и газа не е природно явление. Тя е следствие от некадърност, служба на чужди интереси, алчност и лично облагодетелстване. Те по същия начин могат да почнат да изнасят и водата и тя да се продава на десеторни цени
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на тока за бита трябва да намалее, защото производителите и търговците на ток печелят много от свободния пазар, печалбите им се увеличиха и могат да покриват разходите си, да инвестират и другите оправдания всяка година за вдигане цената на тока. Цената на тока за бита се изчислява от разходите на фирмите, печалбата, инвестициите. Печалбата им се увеличи многократно, цената на тока за бита трябва да намалее много.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с репутацията е пълна лъжа. Искат да изнасят евтиния ток за да могат да печелят повече. Ако изнасят скъпия ток ще печелят по-малко.
43
3
 
2
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 2 години
ШЕ НАМАЛИТЕ ИЗНОСА НА ТОК, АМА ОТ ЕС, ШЕ ВИ НАМАЛЯТ ВНОСА НА ХРАНИ, МАТЕРИАЛИ И МАШИНИ... ЗАЩОТО ВСЯКА ЧЛЕНКА ВНАСЯ СВОЯ ДЯЛ В ЕНЕРГИЙНИ ПРЪСТЕН НА ЕС!!!! НЕ СИ ГО И ПОМИСЛЯЙТЕ.... ХАХАХААА.....
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Относно термопомпите." дай НОУ ХАУ за това преработено съкровище, "колега"! С преработен за 1500 лева климатик 14-ка да топлиш 540м3?! Че то КПД-то на твоето съкровище е златно! На 180м2 отговарят 450 до 540м3 според височината на помещенията! При каквато и да е изолация на сградата имаш топлинни загуби по над 10 вата за час на кубик по груба сметка! Така, че посмали квадратурата наполовина и може и да ти се хване някой!
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еленко и ти искаш посредници , за кой лобираш веднъж вече едвам са ги изгонили
40
1
 
8
 
! Отговори
българина преди 2 години
скапания ЕС знае ли каква му е репутацията в България? малко по висока от тази на ЕК и НАТО!
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А експертите участват ли в далаверата с износа?
38
3
 
7
 
! Отговори
1-n преди 2 години
Изпълзяха цоциалисти, да цоцкат желаещи че бяха малко останали да гледат от страни, а бяха яко захлебили преди Бойко да ги нарита от канчето
37
0
 
12
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Хайде сега дружно всички останали в България да се отправим към най-близкия воден басейн с по един камък на шията и да ''поплуваме'', за да получим максимално добрата репутация от атлантическите ни партньори, защото ако нея я нямаме за какво ни е всичко друго!?
36
1
 
12
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
Гледам, дойдохме си на думата :) да вкараме наши хора последници за газа на мястото на държавната Булгаргаз.
35
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унгария можа, ние не. Щото ще ни падне реномето, ако ограничим износа на евтин ток. Доколкото още имаме някакво. Значи ако изнасяме безплатен ток и покриаме липсите с тройна цена у нас, реномето ни ще ли се вдигне? Или всичко е заради свръхпечалби на едни "почтени" хора?
34
2
 
39
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Значи не може да спрем да изнасяме евтиния ток и да ползваме скъпия, защото това щяло за доведе до лоша репутация на България в ес!!!??? Тоест, за да имаме добра репутация пред ес трябва да се самоунищожаваме по всякакви начини и да получаваме за това похвално потупване по рамото, нали така!? Само че добрата ни репутация нито можем да я ядем, нито да я пием, нито да си светим с нея, нито да се топлим! Е, тогава защо ни тази добра репутация!?
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Относно термопомпите. Преработвате си хиперинверторен хубав климатик срещу 1500лв. и става наистина евтино, икономично. На вилата сме така- страхотен комфорт. Една 14ка стига да се отоплят около 180м2.. Хубава 14ка. За по-бързо затопляне има вързани и вътрешни тела, освен подовото. WiFi контрол да го пуснеш ден преди да дойдеш. И за апартамент е добро решение, особено ново строителство с вече поставени радиатори. 10 пъти по-евтино от газ.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти в България ли живееш, бе?
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29 Кажи ми как цената на тока в България влияе на цената на турските домати. И дали ако спрем да изнасяме ток, цената на вносните стоки ще падне?
30
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да ви ... у експертите!
29
1
 
12
 
! Отговори
Може преди 2 години
обаче от ЕС не разрешават
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 27 Не филоософствам. Продава се 7 категория планинска земя. И не е на безценица.